top of page
Search
  • Writer's picturegreencamp4

Greencamp 2018 - Jak jsme poznávali čtyři živly

Updated: Dec 6, 2018


Již delší dobu jsem si přála vytvořit dětskou skupinu GW, ale nepřicházel nápad. Díky úžasným a obětavým členům týmu, kteří měli společný cíl, se vize podařila naplnit. Potvrdilo se mi, že s lidmi, kteří chtějí, se dá vytvořit cokoliv.

V poslední a nejnáročnější dílně, která byla věnována symbolu vody, vyráběly děti ruční papír.

Již delší dobu jsem si přála vytvořit dětskou skupinu GW, ale nepřicházel nápad. Na Rétorice 2018 jsem se potkala s Eliškou. Na této krásné GW akci, kde byla opravdu plodná půda pro nápady všeho druhu, začaly padat první návrhy na realizaci letní akce pro děti. Od myšlenky k realizaci bylo ještě hodně úsilí a práce, ale protože Eliška sestavila báječný tým, mohli jsme se těšit na Greencamp se čtyřmi živly v krásném lesním prostředí ve Zvíkovském Podhradí.


Jak je patrné už z názvu, během tábora se děti setkaly s živly. Vždy dva dny se věnovaly jednomu ze čtyř živlů: zemi, ohni, větru a vodě. Děti plnily úkoly, které jim připravili zástupci živlů: Matka Země, Ohnivec, Paní Větru a Vodník s Vodní Vílou. Úkoly byly vymyšlené tak, aby se účastníci o živlech něco naučili. Dozvěděli se, co který živel lidem přináší, čím lidé živlům škodí a jak s nimi mohou žít v harmonii.


Každé dopoledne děti pracovaly ve výtvarných dílnách, kde tvořily s podporou představitelů jednotlivých živlů. Mimo jiné si vyrobily i lapač snů, na kterém se postupně objevily symboly všech živlů. Nejdříve si vypletly kruh bavlnkami do tvaru stromu. Jako druhý připojily kruh se symbolem ohně, který vytvořily barevnou tuží a opálily nad svíčkou za pomoci Ohnivce.


Během nočního putování lesem děti potkaly paní větru, která každému dala peříčko jako větrný symbol. Příští ráno si přimotaly peříčko k lapači snů. V poslední a nejnáročnější dílně, která byla věnována symbolu vody, vyráběly děti ruční papír. Papír ozdobily lučním kvítím a bavlnkami, za které pak kruhy papíru přivázaly k lapači snů.


Program byl velmi pestrý a často náročný na realizaci. Díky úžasným a obětavým členům týmu, kteří měli společný cíl, se první Greencamp podařil. Potvrdilo se mi, že s lidmi, kteří chtějí, se dá vytvořit cokoliv 😊


Šárka Kalová


29 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page